Hem » kurser
Edula - Ät din trädgård
Edula - Ät din trädgård
Kurser

Edula anordnar kurser inom småskalig förädling av landbygdens produkter. På Edulas kurser kan du få svar på hur du kan använda fårens ull till tovning, var du vänder dig för att få tillstånd för ölbryggning i liten skala samt de bästa knepen för att få en fin äppelmust. Vi vill inspirera, få igång, tipsa och vidareutveckla just dig och dina projekt inom småskalig förädling av produkter från landsbygdens stora skafferi.

De flesta kurser finansieras av Länsstyrelsen i Skåne. Eftersom inga pengar beviljades vid senaste offertomgången arrangerar Edula inga kurser förrän tidigast hösten 2008. Tills vidare hänvisar vi till andra kursarrangörer, se länklistan.

Idéer till kurser 2008

Småskaliga mejerier och ysterier
Under hösten 2007 planeras en kurs i tillverkning av mejeriprodukter från kor, får eller getter. Det kommer att handla om olika produkter: k-mjölk, yoghurt, färskost, mögelost, hårdost och ostkaka. Inblick i tillverkningsprocesserna, hygienkrav, marknadföring, försäljning och ekonomi. Begränsat antal deltagare! Anmäl ditt intresse nu till helena @ edula.se eller 0736-89 53 55.

Mobilt slakteri
Tredje kurstillfället (fristående) äger rum under året (plats och exakt datum ej bestämt ännu). Mobil slakt blev tillåtet för alla djurslag den 1 januari 2006. Nu bygger vi ett för den skånska tamboskapen! Vi drar nytta av erfarenheterna inom rennäringen. Där har man i 20 års tid jobbat med mobila slakterier, en lastbil med släp som körs runt mellan renskiljningsplaterna. Anmäl Dig till susanne@edula.se

Har Du en idé?
Vill Du gå en kurs i ett visst ämne eller göra studiebesök hos någon? Meddela oss, så kan vi kanske tipsa Dig om en kurs eller så ordnar vi en kurs tillsammans! Mejla till
helena @ edula.se

* Aktiviteten är finansierad helt eller delvis av landsbygdsutvecklingsmedel från Länsstyrelsen i Skåne och är därför kostnadsfri eller har reducerad kostnad (alla priser exkl. moms). Fika, lunch och boende tillhandahålls till självkostnadspris. Meddela i samband med anmälan om du har specifika önskemål på mat. 

Referat från genomförda kurser

Från svinstall till syltkokeri
Studiebesök i syltkokeri den 4 september i Sillaröd mellan Hörby och Kivik. Eva Norrsell, Havängsprodukter, har byggt svinhuset till syltkokeri. Där producerar hon sedan flera år sylt, marmelad, gelé och saft av lokala råvaror som rabarber, fläder och vitlök. Ett tjugotal personer deltog.

Upplevelseverksamhet i Halland 
Torsdag 13 september styrde vi kosan mot Halland och blev inspirerade av "fångarna på farmen" på Ästad Gård. Helén Andersson inspirerade om entreprenörsskap på sin upplevelserika gård Gårdakrik. Trädgård för besök hos Per och Kerstin på Håkesgård och hos Clas Kristiansson i Vilshärad fick vi veta hur man kombinerar vanlig växtodling med fotbollsgolf. Vi var ca tio personer som åkte.

Värdskap och guidning
Vid två intensiva kursträffar under hösten 2007 lärde sig en handfull turismföretagare att bli en bättre värd! Vi lärde oss utnyttja platsen för att skapa fler upplevelser. Cecilia Johansson, erfaren guide och upplevelseaktör lärde ut metoder för värdskap, guidning av olika slags grupper, skapande av intresseväckare, hur miljö och natur kan inspirera guidningen och värdskapet.

Utveckla din gårdsbutik
Första träffen var 28 mars på Bjärhus gårdsbutik & chark, Klippan! Träff två av fem skedde den 18 april på Ängavallens Gård och handlade om marknadsföring. Den tredje träffen var 15 maj på Larsvikens lantbruk och ämnet var hur gårdsbutiken syns utåt. Den 29 augusti handlade det om livsmedelslagen och -hygien. Livsmedelsinspektör Sophie Albrektsson gjorde det begriploigt för oss på En Smak av Österlen, Brösarp. Avslutningen var på Glorias Äppelgård, Lund i början på oktober. Då övade vi skyltning med Caroline Göransson, LRF Konsult. Deltagarna driver eller vill starta gårdsbutiker i Skåne. På kursen utökade de sin kunskap kring skyltning, marknadsföring, hygienlagar, aktivitet i butiken, förpackningar/påsar/kartonger, prissättning, utformning av butiken. Vi anlitade proffs på respektive område som föreläsare som komplement till det deltagarna lärde av varandra. För att hålla kursen konkret och praktisk förlades träffarna till gårdsbutiker runt om i Skåne.

Ekologiska butiker i Köpenhamn
Studieresan till Köpenhamn med omnejd blev snabbt fulltecknad (även den extra omgången den 18 september). Vi var femton gårdsbutikägare och andra småföretagare som den 31 juli kollade in trender och sortiment i ekologiska butiker och gårdsbutiker. Vi besökte följande butiker:

Slagteren ved Kultorvet, Köpenhamn www.kultorvet.dk
Egefeld, Köpenhamn www.egefeld.dk
Meyers Deli, Köpenhamn www.meyersmad.dk
Krogerup gårdsbutik, Humlebaek www.aarstiderne.com
Fuglebjerg Gaard gårdsbutik, norra Själland www.fuglebjerggaard.dk

Läs om resan i de skånska Hushållningssällskapens tidning "Skånska lantbruk" som utkom den 21 september, läs mer på www.hush.se/l.

Ta betalt för upplevelser
Att skapa och sälja upplevelser är den stora trenden just nu. Omsättningen i den svenska turistnäringen ökade med 11% under 2006. Janne Olsson är landskapsvetare och driver företaget Landskapet JO i Åhus med guidningar i bl.a. Kristianstad Vattenrike. Janne lärde ett tjugotal landbygdsföretagare att skapa och
 ta betalt för upplevelser under två kvällar i juni på Holma Gård, Höör. Deltagarna tyckte: "Inspirerande och trevligt" och "Bra med nätverksbyggande!".

Berätta Din historia
Historieberättande ger ett magiskt sagoskimmer över din verksamhet. Under två torsdagkvällar 24 maj och 31 maj lärde Christina Claesson ut berättarkonsten att användas inom landsbygdens företag. Vi träffades på Holma Gård, Höör. Läs mer om muntligt berättande på  Berättarakademin. Christina tyckte mycket om att jobba med oss landsbygdsföretagare. Såhär sa hon: "Folk från landet har så feta erfarenheter, de har själva upplevt så mycket. Folk i stan, ja, de har bara läst om något som hänt." 

Sylt och marmelad med Jan Hedh
Under två intensiva dagar den 11-12 maj lärde sig ett tjugotal personer sig att tillverka sylt och marmelad. Lärare var konditormästaren Jan Hedh och vi höll till i välutrustade Gastronomiköket på Kristianstad Högskola. Det blev ett femtiotal olika sorter av marmelad, sylt, gelé, chutney och saft av våra skandinaviska bär och frukter. Vi använde även ovanliga råvaror såsom rödbetor, lök och örter. Läs artikel om kursen i Kristianstadsbladet genom att klicka HÄR.

Låt äppelmust bli mer
Kursdagen om vidareförädling av äppelmust till cider, pommeau och äppelsnaps gick av stapeln den 12 april på Kivikås Frukt & Musteri strax söder om Kivik. Norrtelje Brenneri berättade om sin äppelsnaps (läs artikel om dem HÄR), vi fick höra om prisbelönt, dansk cider från Fuglebjerg gaard och Barbro Olsson fanns på plats med sin pommeau-liknande aperitif. Hör inslag på P4 Radio Kristianstad 16 april kl. 10:35 genom att klicka HÄR.

Småskaliga mejerier och ysterier 17-18 oktober*
Under två dagar besökte vi flera små gårdar i Halland och Västergötland som tar tillvara mjölken från sina kor, får eller getter. Vi fick se tillverkning av olika produkter: färskost, mögelost, hårdost, glass och ostkaka. Besöken gav deltagarna inblick i tillverkningsprocesserna, hygienkrav, marknadföring, försäljning och ekonomi. Läs artikel i tidningen Skånska Lantbruk nr 6-2006 utgiven av Hushållningssällskapen i Skåne genom att klicka här.

Grönsaker till restaurang
De tappra deltagarna på fältvandringen hos Disa och Tommy Nordgren på Råby Biogrönt, Hörby, i slutet på augusti blev ordentligt blöta. Regnet hällde ner men vi stod i kanten på det regndränkta fältet och tittade på odlingarna av morötter i fyra färger, tre färger av rödbetor, italienska sorter av squash, amerikanska och asiatiska sorter av pumpa. I växthuset var det betydligt torrare och vi förundrades över den italienska jättesquashen 'Zucha di Napoli'. Läs om grönsaker till restaurang i Helenas artikel i tidningen Ekologiskt lantbruk nr 1-2007. Vill du veta mer eller har förslag om andra fältvandringar, kontakta helena @ edula.se.

Vitlöksvisning!
En varm kväll i juli tittade ett tjugotal personer på Edulas demonstrationsodling med nio (!) sorters vitlök. Där fanns både höstsatta och vårsatta sorter, för att se en bild klicka HÄR. Odlingen, som nu är skördad, fanns hos Mandelmanns Trädgårdar i Rörum ca 1 mil norr om Simrishamn. 

Sötflockel, 40 gånger sötare än socker
En ettårig växt vars blad används för utvinning av alternativt sötningsmedel växer i Mandelmanns Trädgårdar, Rörum. Vid visningen i juli tittade och smakade ett tjugotal personer på sötflockelns söta blad. Du kan titta på sötflockeln på bild genom att klicka HÄR. Titta på den i verkligheten hela säsongen eftersom Mandelmanns Trädgårdar har öppet alla helger. Se Mandelmanns hemsida

Hassel - förädla sly till traditionella skånska kållafatskorgar
I ett vackert landskap på Ryssbergets sluttning utanför Näsum, finns en av de få i Sverige som fortfarande behärskar den skånska konsten att fläta hasselspön till ballakorgar, även kallade kållafat eller kolafat. För att se bild av den ovala korgen utan grepar klicka HÄR. Korgarna flätas av kluven hassel där man sitter och böjer spöet över knäet så att tunna skikt av fibrer kan spjälkas ut efter hand. Ett tiotal läraktiga tog chansen att lära sig ett utdöende hantverk under två helger, den 18-19 mars samt den 8-9 april 2006. Vill Du också lära Dig fläta kållafatskorgar? Anmäl Dig till susanne@edula.se

Flätning av hassel - från sly till rosenbåge

Syftet var att kunna utnyttja hasselslyet i åkerkanter och betesmarker för att förädla
det till användbara och säljbara objekt som rosenbågar, staketsektioner och böntipis. Under tre dagar i maj 2005 på Stora Öllstorp, Vinslöv hjälpte oss Alan och Jo Waters från Somerset, England. Alan och Jo lärde ut skörd av hasselspön, putsning, klyvning, flätning, vridning, ja till och med hur man gör gammaldags klädnypor av hassel!

Klicka på orden nedan så får Du se bilder på hasselflätning!

Böntipi        Hurdle flätas av Alan Waters, England   

Med en "side-adz" klyvs hasselspöna      En "bill hook" spetsar spöet
 
Vill Du veta mer om Stora Öllstorp? Klicka HÄR.

Studieresa till Danmark, mobilt musteri
Tag sex driftiga småskaliga äppelodlare i sydöstra Danmark. Lägg därtill ett bilsläp, lite begagnad apparatur från vinindustrin i Tyskland och Österrike. Vad får Du? Jo, en mobil musterianläggning! Bent Jensen, Nymansgaard på Falster, visade anläggningen i drift på sin ekologiska gård för ett tjugotal intresserade äppelodlare från södra Sverige. För att se det mobila musteriet, klicka HÄR.

Hoppas vi snart kan göra studiebesök på det första SVENSKA mobila musteriet!

På hemvägen gjorde vi ett stopp i Bents nyanlagda ekologiska odling av franska cideräpplen. Där fick vi också smaka den ekologiska cider som en annan av musteriandelsägarna tillverkar (idag på "vanliga" äppelsorter).

Vill Du veta mer om Bent Jensen och Nymansgaard på deras hemsida? Klicka HÄR.


Mobilt slakteri
Vid två kurstillfällen på Bjärhus Chark och Gårdsbutik, Klippan, har vi fått del av erfarenheterna från Gillis Lantto, Gill-Teknik i Gällivare. Han har 20 års erfarenhet av konstruktion av, och arbete i mobila renslakterier. Från årsskiftet 2005-2006 blir det tillåtet med mobil slakt även av våra lantbruksdjur. Enligt Gillis är ett sådant mobilt slakteri möjligt att bygga och få godkänt av myndigheterna.

Diskussion om det mobila slakteriets ägandeform, utformning och geografiska upptagningsområde diskuterades. Inget beslutades, men frågorna tas upp igen vid nästa kursträff. Anmäl Dig till susanne@edula.se

Läs mer om Gill-Teknik på http://www.klsinova.com/html/gill.htmKurser i mathantverk!
Gå in på
Smakplats Skåne!

Coach!
Affärsutveckling, produktutveckling och annat på
Smakplats

five finger shoesmbt kisumu shoesvibrams five fingersVibram shoes saleVibram five fingers saleVibram five fingers shoespaul smith walletpaul smith bagsvibram five fingers ksombt kisumu